Carin och Alexandra pratar om korv.
Carin och Alexandra pratar om korv. Foto: Foto Joel Eriksson/Sveriges Radio
Zazziz mat

Gör dina egna salsicciakorvar

"Det bästa sättet är att skära karrén som pommes frites."
7:53 min

Har du en korvstoppare och vill laga mat en hel helg? Då kan det vara läge att göra som Alexandra. Två dagar krävs för att få till hennes italienska korvar.

Lyssna på Carins intervju med Alexandra.

Italiensk salsicciakorv

  • Antal korvar 10-12
  • Ca 2 m Fjälster
  • 400 g urbenad fläskkarre
  • 100 g ister
  • 1 tsk oregano
  • 2 kokta potatisar
  • 1 finriven gul lök
  • Knappt 1 msk salt
  • Knappt 1 dl rödvinvin
  • 2 dl iskallt vatten
  • 4-5 drag med svartpepparkvarnen
  • Matsnöre

Gör gärna så här:

Dag 1

  1. Blötlägg fjälster i kallt vatten och lägg in i kylskåpet.
  2. Mal köttet och istren genom köttkvarnen, avsluta med potatisen samman övriga ingredienser och ställ in i kylskåpet.

Dag 2

  1. Stoppa korven genom att trä korvstoppningsmaskinen och trycka ut. (Om du saknar maskin kan du använda dig av en spritspåse, lägg i korvsmeten i påsen).
  2. Gör en knut med snöret och trä upp fjälstren och tryck ut försiktigt till 4-5 cm långa korvar. Vrid ett varv på fjälstren med snöret efter varje korv. Använd händerna för att försiktigt klämma på korven så att smeten blir jämnt föredelad. Tänk på att inte trycka i för hårt, då kan korvarna spricka vid tillagning.
  3. Stek eller grilla och njut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".