Ny svensk studie

Yoga mot hjärtflimmer

3:30 min

Yoga ska vara särskilt bra för hjärtpatienter visar en ny svensk studie. Personer som drabbats av attackvisa förmaksflimmer kan få en bättre livskvalité av yoga enligt studien.  

Lyssna på Lottas intervju med Maria Wahlström som är doktorand på Karolinska Institutet och sjuksköterska på Sofiahemmet.

Hur har det gått med människor som varit med i studien?

– De mår bättre. De känner en bättre livskvalité. Blodtrycket sjunker och hjärtfrekvensen sjunker, säger Maria Wahlström.

Attackvisa förmaksflimmer betyder att man har en oregelbunden puls. Det kan hålla på i några minuter upp till sju dagar och det gör att man inte mår bra. Det kan leda till hjärtsvikt och stroke om man inte behandlas för det. Det finns inget botemedel mot förmaksflimmer men symptomlindring.

– Den här yogan är en lugn meditativ form, baserat på djupandning och meditation, berättar Maria Wahlström. 2-3 gånger i veckan är lagom, tror hon. I studien har patienterna fått göra detta en gång i veckan i tolv veckor, men de fick också göra lite yoga hemma.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista