Marika Smith. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Marika Smith. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Låt oss tala om sex

Att hålla passionen vid liv

4:15 min

Att känna passion ett bra tag efter den första förälskelsen har ebbat ut kan vara nog så knepigt.

Lyssna på Lottas intervju med sexinspiratör Marika Smith omkring 14.20.

  • Gå inte på myten om att maximal närhet automatiskt innebär maximal lust. Tvärtom är det ofta för mycket närhet av fel sort som gör att passionen svalnar. Att känna lust är att vilja erövra det okända, och det går inte att dras till något som är för nära och för välbekant. En kärleksrelation med stark sexuell attraktion kräver både trygghet och spänning, och det är ett ständigt pågående arbete att upprätthålla balansen mellan dem. Skapa distans och luft mellan er, fysiskt och mentalt. Se till att betrakta varandra på avstånd ibland, och dela inte precis allt i varandras liv, tankar och känslor. Då finns det mer att upptäcka och utforska genom hela livet.


  • Kombinera närhet och attraktion genom att vara generösa och tillåtande i er attityd till varandras sexualitet, så att ni blir trygga med varandras uttryck och behov, och känner er accepterade och stärkta av varandra. Det gör er medvetna om och nyfikna på varandras olikheter utan att de känns hotfulla. Uppmuntra varandra att upptäcka nya saker i respektive sexualitet.


  • Ägna dig åt egna sexuella uttryck på ett "ofarligt "sätt, från att flirta lite med busschauffören till att skriva erotiska noveller anonymt på nätet, och lär känna din egen sexualitet, oberoende av din partner. När du känner att den står på egna ben och har ett eget värde blir varken det välbehövliga avståndet eller närheten skrämmande eller kvävande, och det blir lättare att känna laddningen i mötet mellan dig och din partner – två egna, fristående individer som speglar varandras och dras till något spännande att utforska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista