Äldre kärlekspar
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / TT
Sociolog Torbjörn Bildtgård. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Sociolog Torbjörn Bildtgård. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Att hitta en ny kärlek sent i livet

5:44 min

Många 60-plussar väljer att skilja sig och ingå nya relationer men relationerna ser lite annorlunda ut och fyller andra syften än relationerna man hade i sin ungdom.

Lyssna på Lottas intervju med sociolog Torbjörn Bildtgård med fokus på äldres familjerelationer.

– Anledning till att skilsmässor ökar i över ålder är att den här generationen har varit vuxna under den här skilsmässokultur, det som inleddes under 70-talet. Det var då skilsmässor började accepteras, berättar Torbjörn Bildtgård.  Sen finns det andra skäl. Vi lever längre och har längre tid att växa ifrån varandra.

Det har också blivit vanligt att ingå i nya relationer efter 60 års ålder.

– Man har mycket tid och den vill man gärna tillbringa med någon annan. En kvinna berättade för mig; Jag tror in att man kan ha en sådan kärleksrelation när man är ung som man kan nu. När man var ung var det föräldramöten. Man ska lämna och hämta barn och man ska jobba, men sedan blir man äldre och då har man tid att ligga och kela på morgonen och verkligen odla sin relation.

Tidigare när Amelia Adamo var gäst sa hon att man får bättre relationer när man blir äldre för man har inte lika stora krav.

– Det är något vi fann i våra intervjuer. Om man är 70 år så kanske man inser att det här kan vara sista relationen man får och den kan sluta med att någon går bort, säger Torbjörn Bildtgård. Men det kan också vara tvärtom. Om relationen inte är belönande så lämnar man den. En kvinna berättade att hon varit på dejt hemma hos en man och när han visade medicinskåpet vände hon och kom aldrig tillbaka.

– Många kvinnor vill gärna vara särbo, och de vill inte ta hand om en sjuklig man eller bli änka igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista