Ulf Stenberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Ulf Stenberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Det skrivna ordets makt

Maria: "En otippad bok fick jag men den var helt rätt"
5:18 min

Min Livstid är en ny dokumentärserie från UR som tar upp betydelsen av det skrivna ordet. I programmet besöks svenska fängelser och människor som sitter - eller har suttit inne - för att prata om vad läsning och skrivande betytt för dem.  

Lyssna på Maria Moraes som är en av dem som medverkar i programmet och programledaren Ulf Stenberg.

Maria Moraes är en av de som medverkar i programmet. Hon berättar om sitt liv och hur läsningen blev hennes räddning efter att hon som 13-åring dömts för rån. På den tiden var läsningen inget som fanns i hennes värld.

– Just den tiden i mitt liv var kantad av orolighet och ångest och det var en stökig tid som jag inte skulle önska någon, berättar Maria. Min kontaktperson kom med boken Alkemisten skriven Paulo Coelho - en ganska otippad bok men den var helt rätt. Det var mycket existentiella frågor com passar för tonåringar. Livet är ju väldigt kantigt när man är inlåst och böcker kan erbjuda en alternativ verklighet. Och det öppnade dessutom upp för mitt skrivande.

Idag är Maria högskoleutbildad och kommunpolitiker i Linköping, 26 år gammal och just nu skriver hon på en egen bok.

Programledaren Ulf Stenberg har besökt fängelser för att prata med interner.

– Att läsa är en fråga om demokrati, säger han.

Vilka böcker läser man på anstalterna?

– Det är väldigt olika. Från serieböcker till avancerad engelsk facklitteratur, säger. Ulf Stenberg. Man kommer att få möta många olika människor i serien.  

Start för programserien i morgon klockan 22.00 i SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".