Villa Tugendhat i Brno, Tjeckien.
Villa Tugendhat i Brno, Tjeckien. Foto: Petr David Josek
Designklassiker med Li Pamp

Stål, glas och sten ledord för Mies van der Rohe

"Han var en av de första att utveckla stålröret i möbler"
8:00 min

Han var minimalismens fader och myntade uttrycket "less is more". Mies van der Rohe ligger bakom massor av ikoniska, modernistiska byggnader både i USA och Europa.

Lyssna på Eriks intervju med Li Pamp om Mies van der Rohe.

Hans stora internationella genombrott som arkitekt kom med Barcelonapaviljongen, som var Tysklands paviljong vid världsutställningen 1929 i Barcelona. Det är fortfarande idag en av hans mest berömda byggnader.

- Den är ett arkitektoniskt smycke, en horisontellt orienterad enplansbyggnad med åtta stålpelare som bär upp ett platt betongtak, berättar Li Pamp. Väggarna är av glas från golv till tak, det här var otroligt nyskapande då 1929.

Mies van der Rohe har även designat allt från skyskrapor och bostadsområden till möbler. En allkonstnär inom minimalism.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".