Melinda Kinnaman och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Melinda Kinnaman och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Melinda Kinnaman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Melinda Kinnaman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Melinda Kinnaman: Som skådespelare får man träffa sig själv

17 min

Melinda Kinnaman slog igen som pojkflickan Saga i Mitt liv som hund. Sedan dess har det blivit mycket teater och film. På senare år Modus och Bron. Nu är hon aktuell med Fåglarna som hade premiär på Elverket på Dramaten i lördags.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Melinda Kinnaman.

Melinda Kinnaman slog igen som 13-åring i filmen Mitt liv som hund och hon blev fast anställd på Dramaten vid 23. Hon berättar att Ingmar Berman har puschat henne framåt i teaterbranschen från 16-årsåldern. Det var bland annat han som rekommenderade henne att gå scenskolan tidigt och resa senare, vilket var precis vad hon gjorde.

Nu är det teaterföreställningen Fåglarna som är aktuell.

– Jag sitter och stickar på scenen. Det har jag inte gjort sen mellanstadiet. Det är nästan en kofta nu, säger Melina.

Om skådespelaryrket säger hon: Det är otroligt utvecklande. Man möter sig själv på olika sätt, sina begränsningar, sina rädslor och genom nya situationer. Det blir aldrig tråkigt.

Lyssna gärna på hela intervjun. Melinda berättar att hon lika kunde ha blivit något annat än svensk. Föräldrarna är amerikaner och pappan var desertör från Vietnamkriget.

– Om Sverige inte hade varit så öppet och tillåtande då hade vi inte kunnat komma hit. Hon berättar också att var tredje år är det stor släktträff i USA som Melinda brukar åka till.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista