Obama anländer till Cuba
1 av 2
Obama anländer till Cuba Foto: Fernando Medina/ AP Photo/TT
Ami Hedenborg, Amnesty. Foto: Åsa Ströckel/Sveriges Radio
2 av 2
Ami Hedenborg, Amnesty. Foto: Åsa Ströckel/Sveriges Radio

Obamas historiska besök på Kuba

8:52 min

För första gången på 88 år har en amerikansk president landat på Kuba. Barack Obama med familj och en stor delegation landade i går och det anses vara ett stort steg. Men till demokrati är det en bra bit kvar, säger bedömare.

Lyssna på Eriks intervju med journalisten Britt-Marie Mattsson och Amnestys Ami Hedenborg.

– Det är väl det upplysta egenintresse som segrat till slut. Det har varit en vansinnig politik, säger Britt-Marie Mattsson, journalist på Göteborgsposten.

Det finns ju kritik mot besöket, Obama har fått kritik för att han skulle "stryka den kubanska regimen medhårs" och att det skulle handla mer om ekonomi än om demokrati.

– Ja, det är ju risken när man kommer med hela familjen så kan det uppfattas som att allt är ok, alla kan åka dit, företag kan investera men då är ju risken att de mänskliga rättigheterna kommer till korta, säger Mattsson.

– Det är fantastiskt att det nu startar en dialog, säger Amnestys Ami Hedenborg. Det vi nu hoppas på är att när en denna diktatur öppnas, kommer handelsembargot att hävas som vi ser drabbar befolkningen hårt. Dessutom vill vi att de ska tillåta organsationer som Amnesty att åka dit och göra sina egna bedömningar.

Hur stark är Castroregimen?

– Den är oerhört stark, säger Hedenborg.

– Det finns en stark återväxt även om bröderna Castro försvinner, säger Mattsson. Men man ska aldrig säga aldrig. Det finns också andra modiga människor på Cuba som kämpar hårt, men de hamnar ofta i fängelse. Man kan säga att Cuba är vackert för ögat men sorgligt för själen. Man blir tilltalad men samtidigt ledsen när man ser vilket arbete det krävs för att landet ska komma på fötter.

Lyssna på intervjuerna här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista