Påskbuffé
Påskbuffé Foto: LEIF R JANSSON / TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 12

Viner som passar i påsk

"Det är olika till laxen och till påskalammet"
5:01 min

Så här inne i påskveckan har Carl Jan Granqvist valt ut tre viner som passar till en klassisk påsklunch och middag.

Lyssna på Lotta Och Carl Jans prat om vin och här kan du läsa om vinerna.

Först ut är en vit sydafrikan på den franska druvan chenin blanc, den följs av en riktig italiensk matvän och sist men inte minst ett pärlande sött dessertvin att friska upp gommen med efter alla smakexplosioner.

Vin 1: Vitt vin till laxen, gubbröran och räkorna 2015 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc nummer 2051 på Systembolaget

Vinet är gjort på druvor från väldigt gamla vinrankor, mestadels består vinet av druvan chenin blanc men där finns även lite av de franska Rhône-druvorna rousanne och viognier. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på franska ekfat innan buteljering.

Doft: Härligt fruktig och nyanserad, mängder av mineraler, rostade ekfat och gula äpplen följt av brynt smör, nötter och apelsinskal.

Munhåleupplevelse: Stor och fyllig med frisk fruktsyra och rostad fatkaraktär följt av gula äpplen, brynt smör och citron.

Alkohol: 14,0 %

Pris: 109 kr

Vin 2: Rött vin till lammet, grisen och revbensspjällen 2010 Gattinara Cà de' Santi nummer 5341 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från norra Italien. Druvan bakom vinet är nebbiolo och här växer den på 400 meters höjd. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats i 12 månader på ekfat. Detta vin är en riktig matspelare som tack vare sin elegans, struktur och höga fruktsyra passar det mesta i matväg.

Doft: Inbjudande och nyanserad med mängder av körsbär, rosblad, sandelträ, lakrits, pomerans och ekfat.

Munhåleupplevelse: Stor, välbalanserad smak fylld av torkade körsbär, rosor, sandelträ, lakrits, pinjenötter, rostad ek och pomerans.

Alkohol: 13%

 

Pris: 149 kr för 75 cl

 

Vin 3: Till fruktsalladen, gräddtårtan och påskgodiset 2015 Moscato d'Asti Castiôn nummer 7873 på Systembolaget

Veckans tredje vin kommer från norra italien och görs på den gröna mycket aromatiska druvan moscato. Efter skörd pressas druvan och jäses upp till en alkoholstyrka av 5% därefter kyls vinet ner så att jäsningen avstannar. När sedan vinet buteljeras har det en hög sockerhalt och en härligt porlande kolsyra.

Doft: Aromatisk och blommigt inbjudande doft med mängder av fläder och citrus.

Munhåleupplevelse: Söt med frisk fruktsyra och mängder av citrus och fläder följt av ett väldigt blommigt avslut.

Alkohol: 5,5%

Pris: 90 kr

 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".