Sprängd byggnad och räddningsarbetare
1 av 2
Omfattande arbete. Foto: Geert Vanden Wijngaert
Maskerade poliser söker igenom hus.
2 av 2
Polisen söker igenom flera bostäder. Bilden är från igår. Foto: Peter Dejong

Svårt efterarbete i Bryssel

7:34 min

Två dagar efter dåden som hittills krävt 32 liv, har polisen ännu inte identifierat alla terroristerna. Bland de 300 som skadades i attackerna finns en svensk kvinna, som vårdas för allvarliga brännskador.

Här kan du höra intervjun med Sveriges Radios Brysselkorrespondent, Jan Andersson och UDs Johan Tegel om eftersökningar.

I eftermiddag håller EU:s inrikesministrar ett extrainsatt möte om dåden. Arbetet i Bryssel att hitta skyldiga och ta hand om offren är omfattande.

– Det här arbetet pågår och det är ett svårt arbete, säger Jan Andersson, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel. Det gör att man koncentrerar sig på de svårt skadade och identifieringen av de döda kommer att dröja, även att få veta exakt hur många dödsoffer attentatet krävt.

– Uppgifterna om en fjärde attentatsman har tagits tillbaka.

Den här taxichauffören som ska ha skjutsat männen till flygplatsen har ju lämnat viktiga uppgifter till polisen. Vi har ju hört om flera olika tillslag, på adresser runt om i Belgien. Vad har man hittat?

– Han är ett viktigt vittne. Han ledde polisen till en bostad där man hittade spikar, sprängmedelsvätska som IS brukar använda, säger Jan Andersson.

Jan Andersson berättar vidare om obekräftade uppgifter som gör gällande att en av männen gripits tidigare i Turkiet och att flera länder varnats för kommande sprängattentat. När EUs inrikesministrarna möts i eftermiddag kommer det finnas en del att förklara.

Tre svenskar har skadats, en av dem är en kvinna som är allvarligt skadad. UD söker fortfarande efter två svenskar som är försvunna i samband med terrorattentatet.

– Vi efterspanar fortfarande de två, genom telefon, poliskontakter, via sjukhus, uppsamlingsplatser och att hålla kontakt med anhöriga och också genom sociala medier, säger Johan Tegel som är tillförordnad chef på UDs presstjänst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista