Alexandra och Mina.
Alexandra och Mina. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
Zazzis mat

Zazzis skaldjurssallad

"Att man strimlar det tunnt är lite av hemligheten med kol"
7:15 min

Vässa knivarna, skär så tunna skivor du bara kan och låt salladen ta plats på påskbordet, men gör det möjligt för var och en att bygga sin egen.

Lyssna på Minas intervju med Alexandra efter klockan 14.30.

Skaldjurssallad med potatis, fänkål rödlök och citron & dillhollandaise

4 personer:

  • 2 dl handskalade räkor
  • 1 dl kräftstjärtar
  • 800 g delikatesspotatis
  • 1 fänkål
  • 1 Rödlök
  • Hollandaise
  • 1 citron, (2 tsk citronsaft)
  • 1 msk finhackad Dill
  • 3 äggulor
  • 150 g smör
  • ev salt och vitpeppar

Gör gärna så här:

  1. Gör först hollandaisen. Lite pyssel men den är så god att det är värt mödan.
  2. Skira smöret genom att smälta det och sedan låta det stå en stund, använd inte bottensatsen när du gör såsen.
  3. Rigga ett vattenbad genom att ställa en rundbottnad bunke i en kastrull med sjudande vatten. Vispa upp äggen i bunken tills det börjar tjockna, vispa vidare i smöret, litet i taget, det skall bildas en majonnäsliknande sås, tag av från värmen innan du vispat i allt smör.
  4. Smaksätt med citron, dill, salt och peppar. Om du skall hålla den varm medan du gör färdigt resten, låt stå i varmt vattenbad, ej varmare än 50 grader. Vispa då och då.
  5. Skala och skiva löken tunt. Rensa och skiva fänkålen tunt. Skölj och skrubba potatisen försiktigt. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Dela i ätvänliga bitar.
  6. Lägg ut på ett fat. Sprid ut fänkål, rödlök, räkor och kräftor. Klicka över hollandaise och njut! Supergott till påskbordet. 

Även gott att servera till:

  • Skaldjursplatå
  • Kokt fisk
  • Vin och mineralvatten

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".