Planet kapades - tvingades landa på Cypern.
Planet kapades - tvingades landa på Cypern. Foto: TT och Sveriges Radio

Egyptiskt flygplan kapat

"Om man nu kan lita på några uppgifter i detta drama"
6:56 min

På morgonen kapades ett egyptiskt flygplan på väg från Alexandria till Kairo, med ett 60-tal passagerare ombord. De flesta av passagerarna har släppts från planet.

Lyssna på Lottas intervjuer med Sveriges Radios Mellanösternkorrepsondent Cecilia Uddén och Dan Larsson som är säkerhetsexpert i flygbranschen.

Från början hade kaparen angett att han var en professor som ville träffa sin hustru, men den professor som utpekats ringde själv till tidningar och berättade att han inte var kaparen. Nu har kaparen kommit med andra krav - att vissa egyptiska kvinnliga fångar ska friges. Det är fortfarande mycket oklara uppgifter, berättar Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.  

Kaparen har släppt de flesta av de 60-talet passagerarna, men sju personer finns kvar, varav 3 är passagerare och resten personal.

– Det verkar som att kaparen nu ställer andra krav, säger Cecilia Uddén. Det här kan vara en kapning med politiska motiv.

Dan Larsson som är säkerhetsexpert i flygbranschen säger att kapningar har blivit ovanliga, mycket beroende på att säkerheten höjts.

– Säkerhetskontrollerna var ju ett svar på att många flygkapningar inträffade på 70-80-talet. Vad som händer nu beror nog mycket på om mannen lyckats lura personalen eller om han faktiskt lyckats ta med sig sprängmedel ombord, säger Dan Larsson.

Lyssna på intervjuerna här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".