Tina Råman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Tina Råman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Gödsel - det är grejen för grödan

6:39 min

Så länge vi människor varit bofasta har vi fattat att vi behöver gödsla. I det vilda sköter naturen sitt näringsbehov själv, men när vi börjar odla och ruckar balansen, behöver vi återföra näring till jorden.

Lotta intervjuar medförfattare till boken Gödsel, Tina Råman. Här får du vårens bästa gödseltips.  


Här är råden som Tina Råman delar med sig av till P4 Extras publik:


  1. Grundgödsla gärna när jorden reder sig, när jorden torkat upp lite och är mer hanterbar.
  2. Stallgödsel, som häst- eller koskit, är bra. Gärna kompletterat med kompost och kanske en liten näve hönsgödsel för extra puff i baken.
  3. Som stödgödsel passar kväverikt färskt gräsklipp eller flytande gödselvatten som guldvatten (1 del urin och 9 delar vatten) bra.
  4. Det är bra att variera gödselmedlen - varierad kost ger bredare och mer allsidig näring. Grundgödslar du med koskit och benmjöl ett år, kan du ta hästskit och Algomin andra året till exempel.
  5. Lägg gärna äggskal och andra matrester i komposten. Hushållskompost är guld för växterna, både för växtnäringen och det mullbildande organiska materialet.
  6. Använd dina sopor och din urin istället för att skicka iväg det eller spola ner det. Leta efter ett stall eller gård med djur i din närhet och fråga om du kan få eller köpa gödsel där. Kolla bara att djuren inte står på medicin (avmaskningsmedel, penicillin etc).
  7. Gödsla jorden, inte på själva växterna, med "guldvatten".
  8. Bra gödsel är också stenmjöl, vedaska och alger från havet.

Lyssna gärna på intervjun här.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista