osthyvel, ost, kex
1 av 2
Osthyveln - en norsk uppfinning. Foto: Mats Sandelin
osthyvel original
2 av 2
En reproduktion av originalosthyveln från 1925. Foto: Thor Bjørklund & sønner AS
Designklassiker med Li Pamp

Köksredskapet som användes i norska moståndsrörelsen

6:46 min

Han var aktiv i norska motståndsrörelsen under den tyska ockupationen, och använde faktiskt skaftet på sin sedermera kända uppfinning som radioantenn då det begav sig. Hör den spännande berättelsen om osthyvelns uppfinnare, norrmannen Thor Bjørklund.

Lyssna på Carins intervju med Li Pamp om osthyvelns skapare Thor Bjørklund.

Möbelsnickaren Thor Bjørklund uppfann på 1920-talet en liten köksattiralj som numera finns i varje nordiskt hem - osthyveln.

- Han gillade att äta ost, framför allt på sin morgonmacka, och hade en tid irriterat sig på att han inte fick till tillräckligt tunna skivor med en vanlig kniv, så då gick han ut i sin snickarbod och började experimentera med hur man skulle kunna hyvla tunna skivor av morgonosten, berättar Li Pamp.

En vanlig planhyvel fick inspirera till osthyveln så som vi känner till den idag.

Osthyveln har i princip sett likadan ut sedan 1925 då Thor Bjørklund uppfann den.

Han grundade ett företag som hette Thor Bjørklund & sønner AS, och än idag tillverkas den ursprungliga modellen av osthyveln där hemma i Lillehammer.

I Lillehammer finns även ett osthyvelmuseum som berättar allt om denna lilla tingest och dess upphovsman.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista