Mehmet Kaplan. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Mehmet Kaplan. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Kaplan avgår

Löfven:"...har lett till en diskussion som står ivägen"
14 min

Mehmet Kaplan avgår som minister. Det meddelar statsminister Stefan Löfven vid en pressträff tidigare idag.

Lyssna här på Eriks intervju med Tomas Ramberg, Ekot inrikespolitiska kommentator. Även Peter Eriksson, tidigare språkrör (MP).


Idag vid lunchtid höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens där han meddelade att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår. Mehmed Kaplan har haft ansvar för bostad, IT-frågor och stadsutveckling.

Jag har fått en begäran från Kaplan om entledigande och jag har beviljat den begäran. Mehmet Kaplan gör en samlad bedömning att hans agerande i relation till externa religiösa och politiska organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans uppgifter som statsråd. Jag delar den bedömningen.  

– Statministerns ordval är ju öppen för olika tolkningar, säger Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator, Ekot.

– Det återstår att se hur Kaplan ersätts. Blir det inte en miljöpartist blir det ytterligare en förödmjukelse för partiet, enligt Ramberg.

Hur allvarligt är det här för Stefan Löfven och hans förmåga att rekrytera?  

– Det han sa på TV-sändningen om att judar trakasserar i 30-talets Tyskland på samma sätt som palestinier trakasseras på Västbanken är ju ett uttalande som kom före Kaplan blev statsråd. Löfven fick frågor om det på presskonferensen idag, men personfrågorna som gjordes inför Kaplans uppdrag handlar mer om skatt och svart arbetskraft mm. Kaplan har fått kritik för flera saker, bland annat hans medverkan i en middag där en representant för en rörelse som beskrivs som fascistisk och anklagas för en lång rad politiska mord deltog.  

Peter Eriksson, tidigare språkrör för Miljöpariet tycker däremot att det tagit orimliga proportioner. Det är ett misstag att gå på en sådan middag men det är ett stort jobb att kolla alla deltagare på en middag med 50 personer, säger han.

– Man borde ha trott honom på hans ord att han inte visste att det var någon där från Grå vargarna, enligt Peter Eriksson.

Lyssna på hela inslaget här.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".