Lotta Tejle och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Lotta Tejle och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Lotta Tejle. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 3
Lotta Tejle. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Lotta Tejle
3 av 3
Lotta Tejle Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Dagens gäst

Välbekanta Lotta Tejle talar ut för första gången

"Jag försöker alltid vara personlig i mitt arbete"
17 min

Lotta Tejle blev fast anställd på Dramaten som 52-åring men hennes bana inom teatern började långt tidigare. Vi har sett henne i såväl långfilmer som TV-serier, nu senaste som Majlis i succéserien 30 grader i februari.

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst, skådespelaren Lotta Tejle.

I trettio år har hon varit verksam som skådespelare och hennes prestationer har tagit henne hela vägen till en Emmy-nominering för rollen som Majlis.

– Det var väldigt överraskande. Jag var där i New York och hämtade min medalj och det kändes som jag vann, trots att jag inte vann. När jag sen kom hem tog jag på mig medaljen och gick in på Dramaten för att visa upp mig, säger Lotta.

Hur reagerade du när du fick frågan om provspela till rollen som Majlis?

– Jag sa först nej. Kunde inte tänka mig bo borta nästan ett halvår och lämna min familj. Det var min man som övertalade mig att provspela, säger Lotta.

Men du fick rollen. Hur har det varit att spela henne?

– Majlis är en person som inte har ett eget liv och lever med en dominerande man. Samtidigt har hon en kraft att utmana sig själv. Jag fick själv en skjuts i mitt eget liv genom att spela henne. Fick lära mig att dyka och lita på mig själv, säger Lotta.

Du står på Dramatens scen nu men har en särskild plats där du kan slappna av, släppa allt och det är på hästryggen.

– Jag är med i en ur- och skurgrupp, där vi rider ut i naturen och har med oss fika varje söndag. Det är ett rum jag älskar att vara i. Jag mår alltid väldigt bra att vara ute i naturen och älskar samspelet mellan hästen och mig själv. Det ger en känsla av frihet och kärlek, säger Lotta.

Lyssna gärna på hela intervjun där Lotta även berättar om vad hon gör idag och hur hon började med teater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".