Herman Lindqvist
Herman Lindqvist. Foto: Liliana Komorowska
Dagens gäst

Herman Lindqvist har haft världen som arbetsplats

"Jag vet hur det luktar när kroppar brinner"
19 min

Han är krigskorrespondenten som blev författare, historieskildrare och inte minst en skildrare av Bernadotterna. Dagens gäst heter Herman Lindqvist. 

Lyssna gärna på Eriks intervju med Herman Lindqvist här.

Herman Lindqvist föddes 1943 i Stockholm, växte upp i Finland och har som journalist gjort reportageresor i över 120 länder. Som korrespondent har han bevakat över tjugo olika krig och konflikter i alla världsdelar. De senaste tjugofem åren har han gjort sig känd på hemmaplan som en skildrare av den svenska historien och inte minst av det svenska kungahuset.

- Man behöver förstå kungarna för att förstå historien, säger han.

I höst kommer han med sin 60:e bok, den handlar om Vasa-ätten. Varje år har han en skrivarperiod på ett par, tre månader då han går totalt upp i skrivandet.

- Man lever ett väldigt sunt liv under de perioderna, berättar han. En gång när jag skrev en bok om den förste Bernadotten gick jag ner tolv kilo. Jag brukar kalla det "Banta med Bernadotte!".

Hör Herman Lindqvist berätta om sitt liv som journalist och korrespondent med världen som arbetsfält här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".