Gynekologisk undersökning
Foto: Pontus Lundahl/TT

7200 cellprover kan ha felanalyserats

"Det är ett systemfel"
5:36 min

Tusentals kvinnor i Norrbotten kan ha fått fel svar på sina cellprover. En kontroll på 2500 fall visade att en kvinna hade livmoderhalscancer, 20 andra hade cellförändringar.

Erik Blix i samtal med ansvariga och drabbade.


Perioden som ska omgranskas är 2010 till 2014, och det handlar om 7200 kvinnor.

Nicholas Holthuis är anmälningsansvarig enligt Lex Maria på Unilabs, företaget som sköter analysen av proverna och han beklagar misstaget som han menar är en konsekvens av den mänskliga faktorn.

– Vi har upptäckt att det har gjorts felaktiga bedömningar och den person som har gjort detta har omplacerats under utredningen. Det är den mänskliga faktorn det handlar om här, säger Nicholas Holthuis.

En som fick sitt cellprov felanalyserat är Hanna Forsberg Nilsén. Hanna tog två cellprover 2007 och 2009 som båda visade ett positivt resultat, men några år senare visade det sig att Hanna hade en tumör, stor som en knytnäve i livmodern.

– Det känns trist när man har gått runt i tron om att man har gjort allt man kan och sedan inser man att man hade kunnat göra något åt det långt tidigare, säger hon.

Idag lever Hanna Forsberg Nilsén med svåra smärtor i magen och även om hon inte kan göra något åt sin situation hoppas hon att andra kvinnor fortsätter att ta sina celloprov.

– Jag sitter där jag sitter men jag vill peppa andra kvinnor att gå och ta sina cellprov. Det är enda chansen att påverka att sådant här inte händer, säger hon.

Och om du som bor i Norrbottens län är rädd för att du drabbats, så kan du ringa till landstingets jourtelefon på 0920-28 27 97

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".