Emma Göthner
Illustratör Emma Göthner Foto: Siri Hill/Sveriges Radio

Hur pratar man med barn om svåra saker?

"Man ska våga dela det man ser med sitt barn"
3:12 min

Den nyutgivna barnboken "Pejjes många frågor - tiggare, längtan och mobiltelefoner" handlar om allt det vi ser men som är svårt att prata om.

– Man ska inte dra sig för att som vuxen dela med sig av sina tankar med sitt barn. Och så ska man lyssna på barnens frågor som ofta är mycket mer konkreta än ens egna.

Det säger Inger Ekbom, psykoterapeut och författare till barnboken "Pejjes många frågor - tiggare, längtan och mobiltelefoner". Boken har tagits fram i samarbete med Stockholms Stadsmission och syftar till att underlätta för vuxna att prata om svåra saker med sina barn.

Inger Ekbom menar att fattigdom har blivit allt mer synligt de senaste åren. Ett exempel är att det till exempel sitter människor på gatorna och tigger. Därför är det viktigt att prata med sitt barn om det som finns i vår vardag och om hur man kan hjälpa till, säger hon.

– Barnen ser de som sitter och tigger på gatorna, precis som vi vuxna gör. Jag hoppas att vi kan dela vår vardag med varandra och tillsammans med barnen fundera på hur vi kan hjälpa till, säger Inger Ekbom.

Emma Göthner har illustrerat boken och hon berättar att hon har utgått från samtal som hon själv har haft med sin son, samtal som inte alltid har varit lätta.

– Det var svårt att svara på frågor som: varför har hon eller han inget jobb? Varför sitter hon på gatan? Varför är hon fattig? Den här boken kan vara ett sätt att göra det lite lättare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".