Marcus Hartmann
Foto: Siri Hill/P4 Extra

Mastsabotage under utredning

"Samhället är sårbart vid situationer som den här"
7:39 min

I söndags utsattes Häglaredsmasten utanför Borås av ett sabotage och rasade. Radio- och TV-kommunikationen från masten slogs ut i samband med fallet. En förundersökning pågår om grovt sabotage.

– Det öppna, demokratiska samhället är sårbart, det måste vi lära oss att leva med. Det går därför inte att övervaka allt, men det finns mycket förberedelsearbete man kan göra inför olika situationer som kan uppstå, säger Marlena Britts, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Det var i söndags som Häglaredsmasten rasade till följd av ett sabotage. I början av maj upptäcktes också att en kabel till räddningstjänsten vid en mast i Tranemo var avklippt och igår fick polisen larm om ett misstänkt paket vid en mobilmast i Skutskär utanför Gävle och polisens bombgrupp kallades dit.

Marlena Britts kan tänka sig flera bakomliggande orsaker till sabotagen.

– Det kan ju handla om att man vill ta reda på vad som krävs för att fälla en mast, eller undersöka vilken skyddstillsyn som finns kring masterna som ju är skyddsobjekt. Eller så vill man se vilka konsekvenser sabotagen får, säger hon.

Enligt Marlena Britts är en skadad mast inte ett särskilt stort problem, men frågan är vad som händer om flera master skadades samtidigt.

– Det som kan vara ett problem är om flera master skadas samtidigt. I fallet med Häglaredsmasten slogs ju radiokommunikationen ut och då kan det bli svårt att nå ut och varna allmänheten om det skulle uppstå en olycka eller liknande, säger hon.

Marcus Hartmann är presschef på Teracom som äger Häglaredsmasten och totalt 54 liknande master runt om i Sverige och även om han är bekymrad över sabotagen är händelser likt dessa ovanliga.

– Senaste gången en mast föll var på 1980-talet i Sollefteå så det här är ju inte ett särskilt vanligt problem, men när vi fick veta att det rörde sig om sabotage satte vi genast in väktarbevakning och nu ser vi över säkerhetsrutinerna.

Kommunikationen från masten är återställd nu och en polisutredning pågår, men än så länge finns ingen misstänkt.

– En utredning pågår men vi kan inte kommentera innehållet i nuläget, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".