Alexandra bjuder på picknick i studion.
Alexandra bjuder på picknick i studion. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
Zazzis mat

Avsluta picknicken med en krämigt toppad kladdkaka

"Picknicken kan göras hur enkel som helst"
7:23 min

Packa din picknick smart. Smoothiemuggar är lämpliga att portionera ut salladen i. Sen avslutar du med en riktigt god dessert där det söta möter det salta.

Lyssna på Carins intervju om picknickmat med Alexandra.

Kladdkaka med krämig topping

Kakan

  1. 2,5 dl socker
  2. 150 g smör
  3. 1,5 dl kakao
  4. 2 ägg
  5. 1 dl mjök

Gör gärna så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader smält smöret i en kastrull och rör i kakao och socker.
  • Tag av från spisen och rör snabbt i äggen, ett i taget, rör till slut i vetemjölet tills det blivit en smet.
  • Spänn ett bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbar kant, smörj kanten och bred ut smeten.
  • Grädda i ugn 20 minuter.

Krämen

  1. 150 g choklad, mörk eller ljust efter smak
  2. 1,5 dl vispgrädde
  3. 20 g smör i kuber

Gör gärna så här:

  • Sjud upp grädden och häll över den hackade chokladen, vänd ihop med en slickepott, avsluta med att vända i smöret.
  • Låt stå täckt med plastfolie 1 timme.
  • Bred ut över kakan när kakan svalnat, ställ sedan in i kylen 1 timme innan servering.
  • Skär i små bitar och njut!

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".