Flyktingläger Idomeni
Foto: Darko Bandic

Flyktinglägret Idomeni i Grekland evakueras

"Vi hoppas att de grekiska myndigheterna håller vad de lovat"
3:51 min

Just nu håller det stora flyktinglägret vid Idomeni i Grekland på att evakueras. Förhållandena i lägret har varit svåra under en lång tid, och nu ska flyktingarna flyttas till andra förläggningar. Caroline Haga, vid Röda Korset i Grekland har varit på plats i Idomeni och vittnar om svåra förhållanden.

– Människor sover i små campingtält i flera månader, det är lerigt och det finns inte tillräckligt med mat och läkare, säger Caroline Haga, kommunikationsdelegat för Röda Korset i Grekland, om flyktinglägret vid Idomeni.

Ja, detta är anledningen till att de över 8000 flyktingar ska evakueras till sex andra anläggningar i norra Grekland. Lägret var från början tänkt att vara ett tillfälligt läger för de som skulle vidare, men när gränsen stängdes blev situationen snabbt ohållbar, berättar Caroline Haga.

-- Lägret upprättades som en temporär hållplats för upptill att upptill 2000 personer skulle kunna stanna där en natt eller några dagar innan de reste vidare, men när gränsen stängdes blev många kvar samtidigt som fler kom. Som värst var det när 14.000 personer levde där.

Och enligt Caroline Haga behöver inte flytten vara något negativt, för tanken med evakueringen är att göra situationen bättre för de som väntar på att få asyl. Ingen av de som nu flyttas kommer heller utvisas till Turkiet, enligt henne.

– Vi hoppas på att myndigheterna håller fast vid det de sagt, att allt är välplanerat, att det inte sker något våld och att flytten går så bra som möjligt så att vi kan se till att de här människorna får en bättre situation i de nya lägren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".