Per Grankvist
Foto: Siri Hill/P4 Extra

"Att ljuga ger oss sociala fördelar"

Författaren och journalisten Per Grankvist om att vardagsljuga
4:38 min

Visste du att var och en av oss ljuger mellan 20 och 200 gånger om dagen? Och ofta sker det helt omedvetet. Författaren och journalisten Per Grankvist är expert på ljug och aktuell med sin nya bok "Lögnarna - om hur och varför andra människor ljuger".

Att selfien är spontan 

  • De flesta spontana bilder som vi ser i våra flöden har krävt både förberedelse och efterbearbetning. Faktum är att det är så vanligt att vi börjat märka ut motsatsen, med #nofilter

Om vårt utseende 

  • Vi talar inte så ofta om det men plastikkirurgi blir allt vanligare, både hos kvinnor och män.

Att vi aldrig ljuger

  • Den vanligaste lögnen är att vi intalar oss att det bara är andra människor som ljuger. Men forskning visar att vi ljuger mellan 20 och 200 gånger per dag. 

Ja, det är tre vanliga lögner enligt författaren och journalisten Per Grankvist, aktuell med boken "Lögnarna - om hur och varför andra människor ljuger". Anledningen till att boken kom till var att Per Grankvist upptäckte att hans vänner ljög på sociala medier och var intresserad av vad som låg bakom.

– Vi ljuger för att vi måste helt enkelt. Det är så vanligt att vi inte klarar av att tala sanning längre. Det ger oss sociala fördelar, säger han.

Enligt Per Grankvist är vardagsljug ett socialt smörjmedel. Om en person till exempel frågar dig hur du mår och du inte automatiskt svarar att du mår bra utan istället är uppriktig kan det bli stelt. Därför tycker Per Grankvist inte att vi ska sträva mot att sluta ljuga, vi borde snarare dra fler lögner.

– Ljug inte mindre, ljug bättre och mer medvetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".