Jonas Högberg
Foto: Siri Hill

Världshistoriens 100 vansinnigaste uppfinningar

"Det krävs ett visst mått av galenskap för att bli en bra uppfinnare"
6:52 min

Radioaktiva leklådor, kamikazeduvor och bajsande robotankor. Ja, uppfinnare har genom tiderna överträffat sig själva i vad vi idag skulle klassa som vansinne.

Jonas Högberg är medförfattare till boken "Världshistoriens 100 vansinnigaste uppfinningar".

– Alla nya uppfinningar börjar med någonting som till en början känns obekvämt men sedan blir normalt med tiden, säger författaren och frilansjournalisten Jonas Högberg.

Han har i boken "Världshistoriens 100 vansinnigaste uppfinningar" dykt ner i uppfinnarnas kreativa och stundtals galna värld.

– Sjuka grejer existerade i massvis förr i tiden. Min favorituppfinning är den bajsande robotankan som var ett beställningsjobb för det franska hovet på 1700-talet.

Tydligen hyllade till och med Voltaire uppfinningen som enligt honom visade hur framgångsrikt Frankrike var när det kom till skaparkraft. Det visade sig dock att robotankan inte bajsade på riktigt utan att uppfinnaren själv hade placerat in ankbajs i en liten lucka. Och historien är enligt Jonas Högberg kantad av mer eller mindre lyckade uppfinningar.

– Kamikazeduvan är en annan favorit där tanken var att duvor skulle styra missiler i krig. Duvan skulle sitta inne i missilen och picka på en skärm och styra missilen i rätt riktning.

Ett visst mått av galenskap är nödvändigt för att man som uppfinnare ska våga kasta sig ut, tycker Jonas Högberg, för det som skiljer en bra uppfinnare från en mindre bra är just det. Att de vågar experimentera.

– En bra vetenskapsman uppfinner för uppfinnandets skull. De uppfinner allt de tänker på och ser. Sen kanske det bara är en av hundra uppfinningar som blir bra, säger Jonas Högberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".