Anne-Marie Körling
Foto: Siri Hill

Så får du dina barn att läsa i sommar

"Låt barnen upptäcka allt vad böcker kan vara"
5:27 min

Tycker du att dina barn gärna skulle kunna läsa mer under sommarlovet? Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling ger tips på böcker till våra yngre och hur du kan göra för att få dina barn att läsa mer.

– Försäljningen av barnlitteratur går uppåt och det betyder ju att barn och unga läser mer. och att vi vuxna läser för barn, säger Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling.

Vi är i startgroparna för sommarlovet så hur får vi barnen att ta det lite lugnt och läsa en god bok även på sommaren? Anne-Marie Körling tror att det handlar mycket om att låta barn befinna sig i en miljö där människor läser. 

– Det handlar om att barnen behöver se människor runt omkring sig läsa. Se till att ta med barnen till platser där böcker finns. Gå till bokhandeln, till biblioteket eller ta med en trave böcker och erbjud läsning. Visa att du läser själv och låt barnen upptäcka allt vad böcker kan vara, säger hon.

Och här är Anne-Marie Körlings bästa lästips för barn inför sommaren:

  • Mitt bland stjärnor, Lotta Olsson och Olof Landström. (3-6 år)
  • Stan är full av djur, Stefan Casta. (6-9 år)
  • Månfågel, Ingelin Angerborn. (9-12 år)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".