Ensamkommande barn
Foto: Jessica Gow/TT
Ekot granskar

Godtycklig åldersbestämning av ensamkommande

"De reagerar helt rationellt i enlighet med hur systemet tillämpas"
6:01 min

40 000 personer har de senaste åren registrerats som ensamkommande barn i Sverige. Samtidigt larmar Migrationsverket om att det är svårt att göra rättvisa åldersbestämningar och att bedömningarna ser olika ut i olika delar av landet.

– I verkligheten är jag 20 år, men här i Sverige är jag under 18. Man ser möjligheterna man får som ungdom så det är självklart att man söker som under 18, säger Davoud som söker asyl i Sverige och egentligen heter något annat.

Ja, hur gamla är de egentligen, de flyktingbarn som kommer till Sverige? Flera av de som kommer, saknar id-handlingar och enligt en intern rapport från Migrationsverket görs åldersbedömningarna godtyckligt och olika handläggares bedömningar skiljer sig från varandra.

Ekots reportrar Magnus Thorén och Jörgen Huitfeldt har granskat det här.

– De här ungdomarna agerar ju helt rationellt. De gör det som de tror är bäst för dem och anpassar sig till det system som är upprättat i Sverige, i alla fall till hur det tillämpas. Man gör ju det som krävs för att man ska få stanna.

Enligt Thorén och Huitfeldt vet man inte hur många vuxna som söker asyl och uppger att de är under 18, och Migrationsverkets handläggare har en svår uppgift. Något som Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket bekräftar. 

– Vi som myndighet vill självklart det ska vara korrekt men vi måste ha verktyg för ar göra en sån bedömning. Inte ens med en medicinsk undersökning kan man fastställa någons ålder. Det är fortfarande en bedömning, säger han.

Och ytterst handlar det om bristande rättssäkerhet för de som kommer till Sverige menar Magnus Thorén och Jörgen Huitfeldt.

– En person kan blir bedömd som barn och få ta del av de rättigheter medan en annan i samma ålder blir bedömd som vuxen. Det är en svår situation för handläggarna på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".