Dagens gäst

Carl Bildt: Kunde vi förhindrat Balkankriget?

22 min

Den före detta statsministern och moderatledaren Carl Bildt är numera en fri företagare. Han skriver krönikor för Washington Post bland annat. Idag är han gäst hos Lotta och berättar om världsläget, om självförtroende och personliga kriser och vad som var bra och mindre bra i karriären så här långt.

Lyssna på Lottas intervju med ex-statsministern Carl Bildt.

Din fru har ett föräldrahem i norra Italien men det verkar inte som att det drabbats av jordbävningen?

 

– Nej, det är ett hotell och det ligger en bra bit ifrån händelserna. Men det är ju tragiskt. 247 döda. Det är en stor olycka, säger Carl Bildt.

 

Carl Bildt berättar att han numera skriver krönikor, bland annat i Washington Post som ville ha ett europeiskt perspektiv på olika händelser.

 

– Jag hade en artikel som var kritisk mot en del uttalanden av Donald Trump och hans rådgivare. Jag har inte träffat honom men jag har träffat de flesta av det säkerhetspolitiska republikanska etablissemanget och ingen där stödjer ju Trump. En del är neutrala eller så är man öppet mot honom. Det är oroande – att man kan få en person som är driven av stämningar som inte är så konstruktiva.

 

– Turkiet är ett viktigt land, säger Bildt. De har en lång och knagglig väg framför sig och de behöver Europas hjälp och stöd och det är viktigt att vi inte vacklar då.

 

Samtidigt är det de som anser att du inte ser problemen när man drar in tillstånd för journalister och att folk inom rättväsendet avskedas.

 

– Jodå, detta är ett land med betydande problem. Det blev både bättre och sämre. Det blev bättre i och med att kuppen misslyckades och partierna står enade men det är viktigt att de drar tydliga gränser inom ramen för rättstaten, säger Bildt och att de lyssnar på oss.

 

Förutom världsläget får Carl Bildt frågor om sitt privatliv.

 

Har du blivit mer romantisk med åren?

 

– Det får andra bedöma.

 

Om jag tittar på dig så ser du ju ut så.

 

– Det finns de som inte håller med dig på den punkten, säger Carl Bildt. Han berättar vidare att han inte är särskilt bra på idrott, vilket inte är någon hemlighet och så önskar han att han var mer musikalisk.

Lyssna gärna på hela intervjun som Lotta gör med Carl Bildt.