Pelle Tumlare
Foto: Siri Hill/Sveriges Radio

Hjärtstoppsapp ska rädda fler liv

"Alla kan göra skillnad för det är minuter det handlar om"
3:43 min

Nu finns appen som verkligen kan rädda liv - på riktigt. Den heter "SMS-livräddaren".

En av de ryckt ut för att rädda liv är Pelle Tumlare, känd från serien "Vägens hjältar" i Kanal 5.

Hör honom i intervju med Lotta Bromé här.

– Jag fick ett larm och tog mig dit, hittade en person som behövde hjälp och påbörjade hjärt-lungräddning tills ambulansen kom fram. Alla borde kunna det här för det är minuter det handlar om, säger Pelle Tumlare, som är en av de som ryckt ut och räddat liv med hjälp av den så kallade "SMS-livräddaren".

I ett drygt år har stockholmare kunnat ladda hem en app som larmat om någon i närheten fått hjärtstillestånd. Från och med i höst kommer Västra Götaland att koppla upp sig på samma funktion och i Skåne förs diskussioner om att även landstinget där ska sätta igång.

Den som är nära kan genom larmet komma till undsättning och till och med kanske vara på plats innan ambulansen är där. Dessutom kan man se var det finns hjärtstartare i närheten.

– I appen finns tydliga instruktioner på hur man gör, men det kan vara ansträngande. Ju fler som kommer till platsen och kan hjälpa till desto bättre, då kan man bytas av. Chanserna ökar betydligt att överleva om man får hjärt-lungräddning medan man väntar på räddningstjänst, säger Pelle Tumlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".