Christer Pettersson på sin loftgång
Christer Pettersson på sin loftgång i Rotebro efter frisläppandet 1989. Foto: Anders Holmström

Christer Petterssons personliga brev hittats

"Vi hittade anteckningar kring tiden för mordet"
5:19 min

När filmkollektivet Luftslottet började göra research för en spelfilm om Christer Pettersson, mannen som dömdes och senare friades för mordet på Olof Palme, hittade de 35 säckar fyllda med Petterssons anteckningar, brev, böcker som inte uppmärksammats tidigare.

Lyssna på Lottas intervju med filmarna Daniéla Frykstrand och Emilio Di Stefano.

 

Daniéla Frykstrand och Emilio Di Stefano berättar att de fick höra talas om en väska som Christer Pettersson lämnat efter sig. När personen som hade väskan fick förtroende för Daniéla och Emilio så visade personen även förrådet med 35 sopsäckar.

Det finns ju bland annat brev från bombmannen Lars Tingström och ett skuldebrev mellan Pettersson och spelklubbsägaren Sigge Cedergren. Kan ni berätta om dem?

– Vi själva tror inte på teorin om att Christer Pettersson ska ha skjutit Cedergren för att han misstog sig på honom och Palme, men de som tror på den teorin får kanske lite mer vatten på sin kvarn. Vi har varit i kontakt med Palmegruppen och de har fått ta del av skuldebrevet och lite annat.

Har er bild av Christer Pettersson ändrats i och med detta?

– Ja, det fanns en struktur i hans liv. Det fanns också mycket böcker men dessvärre är det väl mycket böcker som tillhör olika bibiliotek, även från anstalter.

Torsten Flink ska spela huvudrollen i filmen som väntas spelas in om ett år.

– Vår ingång har aldrig varit att finna om han är skyldig eller inte, men i så fall har väl i så fall tankarna om att han är oskyldig stärkts. Det är väldigt vardagliga händelser som han skriver om vid tiden för mordet, säger Daniéla Frykstrand och Emilio Di Stefano. 

Lyssna gärna på hela intervjun.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".