Sture Bergwall. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Sture Bergwall. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Han dömdes och friades senare för åtta mord

Lotta intervjuar Sture Bergwall

"Det här är min berättelse - inte deras!"
10 min

Sture Bergwall ger nu ut sin självbiografi Bara jag vet vem jag är eftersom han anser att hans sida av händelserna under tiden han var Thomas Quick inte kommit fram.

Lyssna på Lottas intervju med den för åtta mord dömde och senare friade Sture Bergwall.

Under 90-talet erkände Sture Bergwall åtta mord och många trodde att Sverige sett sin värsta seriemördare någonsin. Några år senare tog han tillbaka sina erkännanden och blev istället huvudpersonen i det som kallats Sveriges värsta rättsskandal.

Han frikändes från samtliga mord som han erkänt. Han är dock dömd för flera andra allvarliga brott tidigare i sitt liv, bland annat sexuella övergrepp mot barn, försökt till dråp och grovt rån.

– Idag lever jag ett gott liv. Jag lever ett enkelt liv i Jämtland, med vänner och familjen, berättar Sture Bergwall.  

Känner du dig helt fri?

– Ja, när jag satte punkt för boken blev jag fri. Jag kände ett stort behov att berätta min sida av det, inte minst för mina syskons barnbarn, att de ska veta när de växer upp, vem jag var.

Bokens titel är Bara jag vet vem jag är - så vem är du då?

– Jag är en 66-årig man, på ålderns höst och bär på barlaster och som upptäckt att det är hanterbart trots allt. Thomas Quick var mycket en fiktiv person.

Och skulle han få en fråga om vem han är kommer han att säga; Läs min bok. Det händer ju inte så ofta att folk inte vet vem han är men när han fått frågan har han svarat; Vill du verkligen veta det?

Du hade innan detta blivit dömd för sexuella övergrepp på barn, ett barn så litet som nio år - kan du förstå att de trodde på dig?

– Ja, det kan jag. Det låg som en bas, sedan ska man ju titta på hur erkännandena kom till, säger Bergwall.

Lyssna gärna på hela intervjun här. Sture Bergwall berättar om hur det kom sig att han hittade på historien om att han var seriemördare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".