Herr- och damdukning. Foto: Lotta Bromé/ Sveriges Radio.
1 av 2
Herr- och damdukning. Foto: Lotta Bromé/ Sveriges Radio.
Ett fint dukat bord. Foto: Lotta Bromé/ Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Lotta Bromé/ Sveriges Radio
Carl Jan Granqvist tipsar om hur man ordnar fest och om vin

Lär dig duka som Carl Jan

"Man kan ha en solfjäder för damer och potent ljus för herrarna"
7:01 min

I dagens vinsnack med Lotta och Carl Jan Granqvist avhandlas den stora festen. Hur gör man? Hur dukar man? Carl Jan har många goda råd att ge i ämnet. För den som föredrar det mindre perspektivet tipsar Carl Jan om bra viner på halvflaska.

Lyssna på Lotta och Carl Jan.


Vintips vecka 37 handlar om halvflaskor

Allt eftersom vårt sätt att konsumera vin har förändrats så har även efterfrågan på halvflaskor ökat. Det är fler och fler som uppskattar att dricka ett glas vin till maten även på vardagar men inte vill öppna en hel flaska. Carl Jan Granqvist tipsar om två av dessa viner.

Vin 1: Vitt vin på 37,5 cl flaska 2015 Petit Chablis nummer 5588 på Systembolaget

Veckans första vin är vitt och kommer från Chablis i norra Bourgogne, Frankrike. Bakom vinet står producenten JM Brocard vilken etablerat sig ordentligt i Sverige de senaste åren. Men denna Petit Chablis levererar de ett typiskt vin, utmärkt till såväl svampsmörgås som räksoppa.

Doft: Ungdomlig och mineralstinn med krispiga gröna äpplen och bivax.

Munhåleupplevelse: Torrt med krispig fruktsyra och mängder av mogen citron.

Alkohol: 12%

Pris: 79 kr

Vin 2: Rött vin på 37,5 cl flaska 2014 Paolo Scavino Langhe Nebbiolo nummer 2368 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från en av Italiens och kanske världens främsta vinproducenter. Familjen Scavino vilka är verksamma i Piemonte, nordvästra Italien och är mest kända för sina Barolo-viner, här har vi en ”mini-Barolo” på den för området klassiska druvan nebbiolo. Vinet passar utmärkt till såväl köttgrytor som vilt, allra bäst gör det sig kanske till en ägg-gula rik pasta med smör och tryffel.

Doft: Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, nypon, rosor, choklad, nougat och vanilj.

Munhåleupplevelse: Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, nypon, rosor, kakao, kanel, ceder och vanilj.

Alkohol: 13,5%

Pris: 89 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".