Lena Aadde. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Lena Aadde. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Höjd pensionsålder - hot eller möjlighet?

"Huvudet ska ju vara med också..."
4:11 min

En majoritet av arbetsmarknadens parter säger ja till en höjd pensionsålder. Det vill säga pension tidigast från 63 år (idag 61) och att man har rätt att jobba till 69 års ålder (67 idag).

Lyssna på Eriks intervju med Lena Aadde som gick i pension vid 64 och Eva-Lena Jönsson, 65 år men jobbar fortfarande och tänker fortsätta.

I dag presenterar förre Kd-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson tillsammans med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sin genomgång av pensionsåldersutredningen från 2013 för riksdagens pensionsgrupp. De är överens om att pensionsåldern bör höjas. Skulle riksdagen ta ett beslut om det kan det genomföras år 2020.

– Jag väljer att jobba. Så länge jag är frisk och tycker att det är roligt, säger Eva-Lena Jönsson.

– Var och en måste få välja själv. Själv valde jag att gå vid 64 och jag har aldrig ångrat det, säger Lena Aadde. Skulle de höja åldern är nog risken att det istället blir många förtidspensionärer.

– Det tror inte jag. Jag har gått ner till 70 procent och det fungerar jättabra, enligt Eva-Lena.

– Jag älskade mitt jobb. Jag har jobbat i över 40 år inom Socialtjänsten och jag hade flyttat vilket hade inneburit pendling, säger Lena. Som det ser ut idag inom Socialtjänsten så är jag tacksam över att jag slipper slitet som mina yngre kollegor har.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".