Kalle Assbring. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Kalle Assbring. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Kalle Assbring och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Kalle Assbring och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Han skrev bok om sin mördade far

"Det visade sig min far blev martyrförklarad"
5:19 min

Kalle Assbring var bara 8 år, när hans pappa, fotografen och journalisten Göran Assbring mördades i Eritrea 1983. Nu är han själv fotograf, och aktuell med boken Fadern, Sonen och Göran.

Lyssna på Lottas intervju med fotografen Kalle Assbring.

Boken handlar just om pappan Göran Assbring, som trots att han dog för snart 35 år sedan, i allra högsta grad lever kvar i Eritrea. Han har påverkat många människor världen över.

– Jag minns när jag fick beskedet att han mördats. Hur mamma stod och vad hon sa. "Det värsta som kan hända har hänt", sa hon. Vilket tur att mormor och morfar var där, berättar Kalle. Det var inte många som pratade om det här i skolan. Vardagen fortsatte.  

Många år senare var han i Eritrea och det stannade en bil och en man frågade om Kalle hade gått vilse. Efter hand i samtalet berättade Kalle vem han var och reaktionen han fick var; Du stannar på ditt hotell vid lunch. Dagen därpå blev Kalle inbjuden till parlamentet och fick träffa "alla utom presidenten". De berättade de att det fanns många barn där som hette Göran. Pappan hade blivit martyrförklarad och det var vanligt att man uppkallade barn efter martyrer.  

– Jag har nystat upp historien, från skotten till begravningen. Det har varit läkande, jobbigt, kul, spännande och mer jobbigt, säger Kalle.

Fick du reda på varför han mördades?

– Jag fick olika alternativ. Det som verkar sannolikt att det handlar om att han ansåg att biståndet inte gick dit det skulle. Jag vet inte riktigt säkert, berättar Kalle Assbring.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".