Nicolas Jaquemot. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Nicolas Jaquemot. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Hur är man en bra chef? Ny bok.

"Chefen som kom ut ur sitt rum"

"Våga vara mer social och engagera dig"
4:40 min

De flesta av oss har nog haft en dålig chef nån gång i livet. Men hur gör man egentligen för att vara en bra chef? Nicolas Jaquemot är ledarskapsforskare och är just nu aktuell sin fjortonde bok Chefen som kom ut från sitt rum.  

Lyssna på Lottas intervju med ledarskapsforskaren Nicolas Jaquemot.

Hur man är en bra chef enligt Nicolas:  

  • Våga vara social. Kom ut ur ditt fysiska rum och det mentala.
  • Var genuint intresserad av medarbetarna.
  • Ställ frågor, kommunicera - även om du inte har några besked.
  • Lämna fokus på sig själv och fokusera på medarbetarna istället.

Vanliga misstag:

  • Kommunicerar för lite, skapar spekulation.
  • Undviker att ta ansvar.
  • Upptäcker inte konflikter som är på väg att blossa upp.

Ett sista råd från Nicolas:

Varför inte ha en punkt på dagordningen vid konferenser, utbildningsdagar, medarbetarsamtal - Hur ska vi vara mot varandra? Vilket klimat ska vi ha?

Lyssna på intervjun som Lotta gjorde med Nicolas Jaquemot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".