160623-mauritzstiller-296218-a000nh
1 av 2
Mauritz Stiller poserar tillsammans med Greta Garbo. Foto: TT
Svenska Filminstituets arkiv
2 av 2
Svenska Filminstituets arkiv. Foto: Leo Sellén / TT

100 år gammal film har premiär

Intervju med Jon Wengström, arkivchef på Svenska filminstitutet
5:09 min

Mauritz Stillers "Balettprimadonnan" från 1916 har varit förlorad och försvunnen men nu hittats och restaurerats för att nu ha nypremiär i Filmhuset i Stockholm. Lotta pratar med Jon Wengström, arkivchef på Svenska filminstitutet.

Mellan 1912 och 1916 gjorde Mauritz Stiller 34 filmer. Fram tills för några år sedan fanns ingen av de filmerna kvar. På senare år har fragment från några av hans filmer börjat dyka upp, och däribland "Baletprimadonnan".

Hur har ni gått tillväga för att spåra upp delarna till den här filmen?

- Det började letas redan för cirka 20 år sedan, då ett litet fragment av filmen dök upp i Zaragoza, i Spanien. Åren gick, men förra året vad jag i Madrid och medan jag var där så hade arkivet "Filmoteca Española" fått in en ny deposition av gammal nitratfilm. Där fanns ytterligare fragment till just "Balettprimadonnan".

Är det vanligt att man hittar gamla filmer så här?

- Det händer. Några andra av Stillers filmer har hittats på väldigt konstiga ställen. Häromåret dök det upp en kopia av en film från 1913 i en kyrka i sydvästra Polen. Det var en katolsk präst som hade samlat på sig en massa filmer. På 80-talet var det en annan Stillerfilm som hittades uppe på en vind i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".