Uje Brandelius. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Uje Brandelius. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Doktor Kosmos. I förgrunden Uje Brandelius.
2 av 3
Doktor Kosmos. I förgrunden Uje Brandelius. Foto: Jessica Gow / TT
Uje Brandelius och Erik Blix.. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Uje Brandelius och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Artisten Uje Brandelius berättar om sin Parkinson

"Det var jättetungt och omtumlande"

"Jag har blivit något av en Carpediem-freak"
9:24 min

Uje Brandelius som är frontmannen för popbandet Doktor Kosmos märkte att något inte var som det skulle med vänsterhanden när han spelade. Det visades sig vara Parkinson.

Lyssna på Eriks intervju med Uje där han berättar om det senaste året, från diagnos till idag.

 – Jag började repa och märkte att min vänsterhand spelade lite långsammare och jag märkte att tidningen prasslade lite när jag höll i den, berättar Uje.

Han gick till läkaren och fick diagnosen Parkinson. Han är ännu inte drabbad i sin vardag men det kommer förmodligen senare. Det finns inget botemedel ännu men det finns bromsmediciner. Sjukdomen har många jobbiga symptomer. Förutom skakningar som många känner till kan man också få dålig yrsel, balansproblem, mag- och tarmbesvär, dubbelseende och inkontinens.

– Ingen parkingsonpatient är den andra lik så ovissheten är också en symptom, berättar Uje. Det måste man försöka leva med. Jag vet inte om jag har lärt mig det för jag vill samtidigt vara naiv. Om jag tänker; Just jag kommer inte bli sjuk då blir jag gladare.  Jag har blivit en Carpediem-freak.  

Lyssna på hela intervjun om Ujes år från diagnos till där han är idag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".