Granaten. Foto: Michael Henebratt/Försvarsmakten
1 av 2
Granaten. Foto: Michael Henebratt/Försvarsmakten
Gary Campbell vid granaten. Foto: Michael Henebratt/Försvarsmakten
2 av 2
Gary Campbell vid granaten. Här ser man hur stor den är. Foto: Michael Henebratt/Försvarsmakten
Byn evakueras

Granaten som barnen lekt med i åratal ska sprängas

"Skulle det bli extremt kan det bli ett sandmoln"
4:21 min

I femtiontalet år har granaten legat som en slags trädgårdsprydnad på en gård i byn Dalkarlsberg utanför Nora, Västmanland. Den är rätt stor och väger omkring 300 kilo. Barnen har lekt rymdraket med den bland annat. Nu visar det sig att den möjligen kan vara skarpladdad och i morgon, onsdag ska den sprängas av försvarets experter.

Lyssna på Lottas intervjuer om den märkliga historien.

Lennart Hedberg har bott nära granaten sedan januari 1997 men aldrig varit rädd.

Har du klättrat på den?

– Nej, men många barn har gjort det.

Så här skriver Försvaret om granaten:

Försvarsmakten har vare sig med egna experter eller med hjälp från internationell och nationell expertis lyckats identifiera granaten. Inga fakta eller information som framkommit vid rekognosering tydliggör om granaten är skarp eller inte, berättar ammunitionsröjningsledaren Gary Campbell från Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum i Eksjö.

Granaten är en 305 mm granat som väger över 350 kg med en bedömd laddningsvikt på upp emot 20 kg sprängämne om den skulle vara skarp.

Om granaten är skarp kan den gå av när man flyttar den och därför ska den oskadliggöras på plats. Stora mängder sand har fraktats till området och byns invånare kommer inte att få vara nära granaten när den sprängs.

– Jag tror att det kommer att bli en sandkvävd poff, säger Lennart som bor i närheten. Jag är fullkomligt övertygad om det. Men han berättar också att han tejpat fast fönstrerna i huset. Själv ska han vara vid kyrkan tillsammans med resten av byn och en hel del journalister också. Antagligen.

Lyssna på intervjun här.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".