Moa Herngren. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Moa Herngren. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Ny bok med praktiska tips

Bonusfamiljen - så kan man göra

"Det är lätt att glömma bort att det finns ett ex, och exets ex"
10 min

Det kommer inte att bli som jag har tänkt mig men det kan bli bra ändå.

Med den inställningen kan det bli riktigt bra med den nya bonusfamiljen.

Lyssna på Lottas intervju med journalisten och författaren Moa Herngren som skrivit boken Fältguide för bonusfamiljen.

 

  1. Acceptera att en bonusfamilj är något helt annat än en kärnfamilj. Släpp förväntningarna på vad det ska vara och hur det ska bli. Det kan bli hur bra som helst men kanske inte som du har tänkt dig.
  2. Innan ni flyttar ihop, jämför likheter och olikheter. Vad förenar era familjer och er som par? Vad skiljer er åt? Se över alltifrån matvanor och regler till ekonomi, aktiviteter och läggtider. Försök att tydliggör era respektive familjekulturer för att öka förståelsen för varandra. Är den ena familjen mer pratig och den andra mer inåtvänd? Hur kan ni skapa utrymme för era olikheter?
  3. Värna om era gamla traditioner men skapa också nya i bonusfamiljen. Hitta en balans mellan egentid med dina egna barn och att göra saker tillsammans som bonusfamilj.
  4. Bjud till och vara generös. Det vinner i längden.
  5. Var kreativ och tänk utanför normen för vad en ”familj” är. Vad är bäst för just er? Hur skulle ert boende och liv kunna se ut? Man måste kanske inte åka på semester ihop och göra allt sånt som en familj förväntas göra. Prova er fram!
  6. Låt det ta tid. Att bygga relationer går inte på en dag, utan måste få växa fram och tar oftast flera år. Känn ingen stress och ta det lugnt!
  7. Det är lätt att spurta på för snabbt och ha höga förväntningar på bonusbarnen. Men håll i minnet att barnen inte har valt det här.
  8. Jobba med dina egna känslor. Varför blir du irriterad och svartsjuk? Handlar det verkligen om skorna som står i vägen i hallen? Eller kan du hitta svaren i din egen uppväxt eller din relationshistorik?
  9. Man måste inte älska varandra i bonusfamiljen, men behandla varandra på ett respektfullt sätt.
  10. Gör något roligt på tu man hand med ditt bonusbarn oc lär känna varandra i situationer som inte är konfliktfyllda.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".