Emelie Rosén. Foto: Åsa Stöckel /Sveriges Radio
Ekots reporter Emelie Rosén. Foto: Åsa Stöckel /Sveriges Radio

Experter oroade av våldtäkter i sömnen – riskerar behandlas rättsosäkert

"Det är ännu färre som kan ha sexuella handlingar i sömnen"
4:28 min

Våldtäktsfall där den misstänkta mannen säger att övergreppet utfördes i sömnen riskerar att behandlas rättsosäkert, menar experter. Samtidigt blir fallen allt vanligare.

Hör Lottas intervju med Ekots reporter Emelie Rosén.

De senaste åren har flera män friats från våldtäkt efter att ha hävdat att de sovit.

– Det är en tydlig trend att vi får den här invändningen i våra domstolar, och det är därför väldigt olyckligt när man ser att utgången är så varierad och att det är så oförutsägbart hur en sån här invändning kommer att uppfattas, säger Madeleine Lejionhufvud, professor emerita i straffrätt.

Ekot har granskat 18 fall då män som åtalas för våldtäkt hävdar att övergreppet måste ha skett i sömnen och att de därför ska frias eftersom det inte fanns något uppsåt till brottet. Den som sover kan nämligen inte hållas juridiskt ansvarig för sina handlingar.

Vid tio tillfällen frias också mannen, och i fem av fallen frias mannen enbart utifrån att rätten anser att han kan ha sovit.

Men som Ekot kunnat berätta kritiseras domarna av oberoende experter. Sömnforskare Carlos Schenck menar till exempel att det i tre av fallen finns mer som tyder på att mannen var berusad, än att han faktiskt sov under övergreppet.

I två fall motiverar också domstolen den friande domen med att det inte är citat "helt osannolikt" att mannen sov. En mycket olycklig formulering, tycker Madeleine Lejionhufvud.

– När de uttrycker sig på det här sättet kan man tro att de anser att det krävs en total motbevisning vilket i praktiken är omöjligt, säger hon.

Precis som i alla andra fall handlar det inte om att vara hundraprocentigt säker på hur brottet begåtts, utan det ska vara ställt bortom rimlig tvivel, säger Madeleine Leijonhufvud.

Också chefsrådman Björn Skånsberg har reagerat på hur "rimligt tvivel" bedöms när det gäller väldtäktsfall då mannen kan ha sovit, så kallad sexsomni.

Han var domare när tingsrätten dömde en drygt 50 år gammal man för våldtäkt mot barn, efter att en 13-årig flicka blivit gravid. Men mannen friades sedan i hovrätten eftersom hovrätten ansåg att samlaget kan ha skett i sömnen.

– Det blev jag förvånad över, vi i tingsrätten kände oss så övertygade och vi tyckte verkligen inte att det fanns minsta tvivel om mannens skuld.

Ekot har sökt hovrättsdomarna i fallet men ingen har återkommit.

Det går att ha sex i sömnen, visar den forskning som gjorts på området. Men det gäller bara ett fåtal personer med speciella sömnstörningar. Hos dem är det också i regel ett återkommande beteende. Men ingen av de som friats från våldtäkt i Sverige på grund av sexsomni hade någon sexsomnidiagnos.

Osäkerheten gör att det finns risker både att personer fälls oskyldigt, och frias felaktigt, menar flera experter.

Det är tydligt att det behövs ett prejudikat från Högsta domstolen, tycker Madeleine Lejionhufvud, professor emerita i straffrätt:

– Ja, det skulle det definitivt. Men frågan är om det går att få fram ett prejudikat så länge inte kunskapen finns.

Vad är sexsomni?

Sexsomni är att utföra en sexuell handling i sömnen, antingen på sig själv eller mot någon annan.

I de studier som gjorts om sexsomni har egensex, exempelvis att masturbera, varit mycket vanligare än ett fullbordat samlag.

Globalt sett finns 53 fall av sexsomni från hela 2000-talet som studerats medicinskt och publicerats i forskningsrapporter, enligt en forskningssammanställning från december 2015.

Inget av de fallen är en våldtäkt mellan två personer som inte tidigare haft en sexuell relation.

Källor: Sveriges domstolar; Jerker Hetta, Karolinska institutet; Carlos H. Schenck, University of Minnesota; Update on Sexsomnia, Sleep Related Sexual Seizures, and Forensic Implications, NeuroQuantology; Sleep, Violence, and Forensic Implications, Sleep Disorders Medicine, Sleep and Sex: What Can Go Wrong?, Sleep; Sexsomnia: Sleep Sex Research and Its Legal Implications; Psychiatry Rep.; Somnambulism, Åklagarmyndigheten.

Grafik: Så frias de för våldtäkt i sömnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".