Åsne Seierstad
1 av 2
Åsne Seierstad. Foto: Christa Murley /Sveriges Radio
Terje Pedersen / NTB scanpix/ TT
2 av 2
Åsne Seierstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix/ TT
Dagens gäst

Åsne Seierstad om tonårsflickorna som rymde till IS

"En IS-medlem får inte ge intervjuer"
22 min

Den kritikerrosade författaren och journalisten Åsne Seierstad ger ut en ny bok, där hon följer spåren efter två norska tonårssystrar som gav sig iväg för att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Tidigare har den norska författaren skrivit bland annat Utøya-skildringen "En av oss" och den omtalade boken "Bokhandlaren i Kabul". Nu gästar hon studion för att berätta om sin nya bok "Två systrar".

Vad var det som fick systrarna att lämna Norge?

– Religion och tron på att detta liv inte är det verkliga livet. Det riktiga livet kommer efter döden. Det gäller att samla poäng i nuvarande liv för att sedan komma till paradiset. De tror de gör det goda.

Hur vanligt är det att kvinnor reser för att ansluta sig till IS?

– Det är ett helt nytt fenomen som vi aldrig tidigare sett. IS tar direktkontakt med kvinnorna som idag har lättare att ordna med biljetter och är mer fria att göra som de vill. Tio till tjugo procent av de som rest har varit kvinnor.

Lyssna gärna på hela Ylvas intervju med Åsne där hon också berättar om skidåkning och sina framtidsplaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".