Biskop Anders Arborelius.
Biskop Anders Arborelius gästar studion idag. Foto: Claudio Bresciani / TT

Anders Arborelius är dagens gäst

"Påven vill träffa vanliga människor för de är ju de han älskar allra mest"
18 min

Dagens gäst Anders Arborelius, biskop för katolska kyrkan i Sverige hade en huvudroll under påvebesöket förra veckan.

Hör Ericas intervju med Anders Arborelius!

Påven har lämnat Sverige. Ett av de viktigaste möten mellan katolska kyrkan och lutherska världsförbundet har ägt rum i Sverige. Dagens gäst spelade en stor roll inför och under de historiska dagarna.

Anders Arborelius berättar att han träffat Påven ett par gånger tidigare. Senast var det i Rom i när Elisabeth Hesselblad blev helgonförklarad vilket han tycker var en stor sak att en kvinna av vår tid och vårt land har blivit helgon, det har ju inte hänt på 600 år.

Blev mötet med Påven som du tänkte dig?

– Jag hade egentligen inte tänkt så mycket på hur det skulle bli men det har klart överträffat de förväntningar som jag och många haft när Påven fick möta hela kristenheten i Sverige. Det var ju inte bara katoliker utan det var kristna, det var muslimer och judar. Han fick möta olika trosinriktningar och kände sig mycket välkommen.

Som människa, vad gjorde han för intryck på dig?

– Påven är ju egentligen en mycket enkel och försynt person som är lite tystlåten och allvarsam men när han möter människor så skiner han upp speciellt när han mötte de vanliga människorna på stadion i Malmö för de är ju de han älskar mest och alltid vill vara tillsammans med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".