Ankbröst med citroner bredvid
Så här års går man ner i tempo och sitter gärna lite längre vid bordet säger Alexandra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt matlagningen få ta tid i höstrusket

"Jag vill laga något som tar lite tid och kräver lite mer kärlek"
6:55 min

Veckans råvara är anka och Alexandra tycker det passar med mat som tar lite längre tid nu när hösten är här och man gärna sitter lite extra länge vid matbordet

Lyssna på Ericas intervju med Alexandra!

Skivad ankfilé med risotto på rött ris

4 personer

600 g ankbröst med skinn (ca 2 st)

2 tsk honung

1 msk salt

1 tsk svartpeppar

risotto

1 liten morot

0,5 selleristjälk

1 vitlökaklyfta

0,5 gullök

3 dl rött ris

6 dl god buljong, gärna anka eller hönsbuljong

2 msk olivolja

1 klick smör

smaka av med oregano

salt och peppar

Gör gärna så här:

Ankan

Med en vass kniv gör ett rutmönster i skinnet på ankan. Pensla över honung och strö över salt och peppar. Salta och peppra även köttsidan. Hetta upp en stekpanna och stek i torr panna med skinnsidan nedåt först, låt få ordentligt med färg och vänd. Sätt ugnen på 50-55 grader och ställ in ankan i minst 40 minuter. Låt vila några minuter innan du skär upp. Skiva tunt och servera till risotto och en god sallad.

Risotto

Skala och skölj morot, lök, selleri. Hacka fint, stek med smör och olja. Lägg i riset och fräs på 3-5 minuter, häll på het buljong och låt sjuda under lock 35-40 minuter. Smaka av med oregano, salt och peppar. Låt vila under lock 5 minuter innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".