Insnöad bil. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Mia Sjökvist och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Mia Sjökvist och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Det kan stå dig dyrt

Åk inte runt med en igloo!

"Som bilägare har du allt ansvar själv"
4:43 min

När det rasade ner 39 centimeter snö på några timmar i Stockholmstrakten ställde det till med mycket olyckor och förseningar i trafiken. Många utmattade bilägare skottade fram sina bilar men tänkte att snötäcket på taket ramlar bort av sig själv. Det blev dyrt.

Lyssna på Eriks intervju med Mia Sjökvist på Trafikredaktionen P4 Stockholm om detta.

Om du inte sopar av bilen innan du åker iväg kan du få böter på 1500 kronor. Det fick flera trafikanter erfara under onsdagen. Om det ligger en kubik snö på taket räknas det som last som inte är förankrad, berättar Mia Sjökvist på Sveriges Radios Trafikredaktion P4 Stockholm.

Hon och hennes kollegor har fått många samtal det senaste dygnet och många undrar förstås var plogbilarna är.

– De är ute och jobbar men den här mängden som kom finns ingen plogbil som klarar av. Det kom lika mycket snö framför plogbilen som bakom, säger Mia.

Ett av problemen är att den tunga trafiken både har lång bromssträcka och dessutom behöver lång ansats för att komma upp i uppförsbackarna. Om de lämnar en lucka för att kunna ha fart och det kommer en personbil och fyller upp luckan kan det bli stopp.

– Dessutom är det många som lämnat sina bilar efter att ha stått stilla i timmar. Sen blir ju bilarna inplogade när plogbilarna kommer.

Vilket ansvar har bilägaren?

– Allt ansvar, säger Mia. Det är du som ska flytta bilen och det måste ske nu eftersom snön ska fraktas ut ur stan.

Så var det här med snöhögen som ligger på biltaket. Flera bilister fick böter under onsdagen för att de körde omkring med det som kallas "last som inte förankrats". Det kan kosta 1500 kronor.

 – Men det är också självbevarelsedrift att inte få snöhögen på sin egen vindruta när man bromsar in, säger Mia Sjökvist.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".