Peter Jihde. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Peter Jihde. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Peter Jihdes arm med tatueringen "Diabetes". Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 3
Kan vara en livsavgörande tatuering om han blir medvetslös. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Peter Jihde. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Peter Jihde. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Diabetesdagen idag

Peter Jihde om sin diabetes: Man måste hela, hela tiden ta beslut

"Jag skulle ha gjort allt i min makt för att slippa det"
7:55 min

Programledaren Peter Jihde hittade ingen bra bok om diabetes, en sådan bok han själv hade behövt när han fick sin egen diagnos för fyra år sedan.

Lyssna på Eriks intervju med Peter Jihde.

– Det var en chock som omvandlades till en sorg. Sen tog det en månad att förstå att jag måste anpassa mig till det, säger Peter Jihde.

Peter har typ 1 diabetes. Han har ingen egen insulinproduktion. Får han inget insulin dör han. Han har den form av diabetes som är ärftlig, men skulle han vara en person som riskerade att få diabetes 2, på grund av levnadsvanor hade han gjort allt för att inte få det.

– Kliv upp ur soffan. Strunta i chipspåsen. Ta hand om dig så att kroppen kan ta hand om allt detta socker vi äter. Ta bara den yoghurt som jag äter till frukost. Tidigare åt jag fruktyoghurt där det står att den innehåller härliga frukter men den är fyra gånger så söt som den naturella yoghurt jag äter idag. Alla kolhydrater blir till socker.

Diabetes typ 1 betyder att man saknar insulin. Typ 2 kan ha lite insulinproduktion kvar.

– Allt socker som jag äter går in i blodet i cellerna och stannar där och blir det för mycket så förstörs blodkärlen och man dör. Blir jag stressad eller sjuk så påverkar det. Tar jag för mycket insulin går jag ner i svart och ligger på gatan och skakar. Jag tror inte att den vanliga svensken vet man ska göra då. Sött är nyckeln. Ge något med snabba kolhydrater om någon råkar ut för detta.

Peter berättar att han låtit tatuerat in ordet "Diabetes" på insidan av armen och han har alltid dextrosol med sig och sin mätare.

Lyssna gärna på hela intervju här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".