Peter Sunna. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Peter Sunna. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Veteranen berättar om att befinna sig i konflikthärdar

Det är först efteråt man funderar på hur det kunde ha gått

"Det här finns med mig men jag måste försöka fokusera på positiva saker"
12 min

Hur var det att hamna i skottlinjen? Hur mådde du när du kom hem från konfliktområdet? Peder Sunna vet efter att varit i Afghanistan två omgångar.

Lyssna på Lottas intervju med Peder Sunna.

Varje höst åker Peder till kyrkogården i Trångsund i Stockholm för att hedra en 22-årig soldat som avled vid ett av uppdragen i Afghanistan. Soldaten dödades omedelbart när en vägbomb gick av under det fordon han färdades i och på hans dödsdag i oktober åker Peder till gravplatsen och träffar soldatens mamma.

– Jag har vissa hållpunkter varje år, berättar Peder som till vardags tjänstgör som planeringsofficier på Militärhögskolan Karlberg.

- Hur var det i Afghanistan? Så frågar vänner och bekanta. Men jag kan inte svara på det, säger han. Man kan ju inte säga att det var bra, men inte dåligt heller. Det tar ett tag att reda ut det och personen som frågade vill ofta inte höra. Därför har jag sökt hjälp för att få berätta det här, hela historien.

Är du beredd att åka tillbaka eller till något annat område det är oroligt i?

– Ja, det är jag. Jag är beredd på att ställa upp. Det är farligt. Det är helt enkelt livsfarligt, så det är viktigt att man förstår och vet vad som ska göras, vad man riskerar livet för. Det är inte fråga om att söka ett äventyr utan att lösa en uppgift, säger han.  

Lyssna på hela intervjun här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".