Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman
1 av 2
Alexandra berättar hur de gamla indierna smörjde in sig i smör för att skydda sig mot kyla. Foto: Annika Broman
En smörkärna. Foto: Hallands kulturhistoriska museum.
2 av 2
En smörkärna. Foto: Hallands kulturhistoriska museum.

Alexandra vispar till det fluffiga restaurangsmöret

"De gamla eyptierna använde smör i läkemedel för att det var nyttigt"
6:03 min

Veckans råvara är smör. Alexandra berättar att hon är löjligt förtjust i smör  och till och med kan ta en osthyvel och äta en skiva smör.

Lyssna på Erik och Alexandra!

Historien bakom smöret visar att vi använt smör i våra hushåll i över 10.000 år. Alexandra tycker smöret har fått en riktig renässans och nu inte bara ses som onyttigt fett utan lyfts fram med alla sina nyttigheter som tex A och D vitaminer och kalium och kalcium.

Alexandras recept idag handlar om hur man gör det krämiga och fluffiga restaurangsmöret som man sedan kan smaksätta med tex tabasco, dill eller finhackad tryffel.

Vispat fluffigt restaurang smör

200 g smör

elvisp

Gör gärna så här:

Smält 50 g av smöret försiktigt. Dela resten i små bitar. Vispa med elvispen i det smälta smöret och lägg i lite smörbitar i taget tills allt är i vispat. Lägg i en spritspåse, spritsa ut med tyll och ställ in i kylskåp om det blivit för varmt. Toppa med några flingor salt i slutet och smaksätt efter skafferiet. Det är gott med tryffel, tabasco pepparrot, kummin, vitlök mm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".