Åsa Sandell boxas mot Teresa Perozzi
1 av 3
Åsa Sandell mot Teresa Perozzi vid en proffsboxningsgala 2007. Foto: Lars Hedelin
Åsa Sandell och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 3
Åsa Sandell och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Åsa Sandell. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Åsa Sandell. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Journalisten och exboxaren Åsa Sandells kamp för att bli mamma

"Det känns ovidkommande för hon är min"
13 min

Åsa Sandell är kulturjournalisten som sadlade om till boxare. Hon tog både SM-, EM- och VM-guld. Idrottskarriären kom sent i livet, liksom fajten att försöka bli mamma.

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst Åsa Sandell.

Åsa började boxas vid 28, blev proffs vid 37, och till slut mamma vid 45. Det krävdes provrörsbefruktning och äggdonation för att göra det möjligt. I Sverige var hon för gammal för det men i Riga gick det bra.

– Det där är svårt. Man kan inte ha hur gamla föräldrar som helst. Vid 45 skulle man kunna bli gravid naturligt. För mig var åldern inte en stor sak, berättar Åsa. Däremot var frågan om barnet ska få veta sitt ursprung viktig.

Barnet är Åsas biologiska barn men inte genetiskt. I lagstiftningen i Riga gör inte att man kan efterfråga den genetiska föräldern senare.

– Hur skulle man själv reagera. men det är inte en annan kvinna som fött barnet och det finns inget övergivande men jag är inte främmande för att frågan kommer sen. Det är hanterbart.

Lyssna gärna på intervjun här.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".