Alice Bah Kuhnke. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Alice Bah Kuhnke. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Alice Bah Kuhnke och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Alice Bah Kuhnke och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Alice Bah Kuhnke: Mitt uppdrag är inte att vara snäll

"Människor har alltid tyckt och tänkt om mig sedan jag var liten"
21 min

I går presenterade Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en ny nationell plan mot rasism och hatbrott. Hos Lotta berättar hon att hon tar sitt uppdrag på djupaste allvar.

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst Alice Bah Kuhnke.

– Det är Sveriges första samlade plan mot rasism och hatbrott. Vi minns ju "Rör inte min kompis" men det har varit solitärer, enstaka insatser. Nu har vi en plan där vi ger myndigheter uppdrag men också att det ska följas upp, berättar Alice Bah Kuhnke.

Hatbrotten har ökat både i USA efter Trumps seger och i Storbritannien efter Brexit, vad säger du om det?

– Det är en oroande utveckling som vi även ser i Sverige och det är därför vi behöver säkerställa att vi kan identifiera hatbrott och då dem fällda. Det behövs också ett förebyggande arbete.

– Jag brukar aldrig använda mig själv som exempel. Jag kan inte jämföra mig själv som svart med andra. Jag är en unnad människa. Jag lever i trygghet med poliser och annat. Jag är inte utsatt. Jag är född i det här landet, har läst på universitet och jag är rik men jag vet ju hatbrott har ökat.  

Lyssna gärna på intervjun här. Alice Bah Kuhnke berättar om hur hon ser på sitt uppdrag och även hur det var när hon växte upp med en pappa från Gambia och mamma från Småland.  

– Och nu har jag fått en lillebror, eller flera faktiskt. Tre ensamkommande tonåringar har flyttat in hos Alices föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".