Johan Ehrenberg och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Johan Ehrenberg och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Johan Ehrenberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 2
Johan Ehrenberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Dagens gäst brinner för alternativa energikällor

Johan Ehrenberg: Man måste ha en grundläggande känsla av att det inte är svårt

"De naiva har ju oftast rätt"
18 min

Många kommer ihåg när tidskriften ETCs skapades, en vänsterorienterad tidskrift som slog samhällsjournalistiken med häpnad genom sin kaxiga ton och nyskapande bildreportage och vi minns skaparen som under ett tag kallade sig Jenny Ehrenberg. Idag driver han en energipark med alternativa energikällor.

Du har också precis skrivit boken "Falska minnen" som ju inte bara handlar om åren med ETC, du skriver också om den obotliga cancer du drabbades av för sex år sedan. Vad tänkte du när du fick det beskedet?

– När man får veta att man ska dö är det svårt att hantera situationen. För mig tog det ett år att komma över dödsfunderingarna. Sedan bytte jag mina funderingar till att istället tänka på vad jag ska använda mina fantastiska dagar till som jag har kvar att leva.

Vad vill du göra?

– Den viktigaste frågan är klimatfrågan som går att lösa, och jag vill göra vad jag kan. Jag ser mig själv som ambassadör för solcells Sverige. Det handlar bara om att få igång processer.

Lyssna gärna på hela Lottas intervju med Johan som även berättar varför han levde som kvinna under ett halvår och hette Jenny Ehrenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".