kristallkrona
Kristallkrona på Steninge slott utanför Märsta. Foto: Stefan Bladh / SvD / TT

Li Pamp om kronan som bäst sprider ljus

"Våga ha en kristallkrona hemma!"
7:03 min

Kristallkronan finns i många varianter, allt från överdåd till små smäckra. Hör vår designexpert Li Pamp berätta om dess historia.

Lyssna på Erik Blix intervju med Li Pamp här!

 Ljuskronor har funnits längre, men kristallkronor - alltså ljuskronor med slipade glasprismor - dök upp sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal.

- Men ljuskronor har förekommit sedan medeltiden, framför allt i kyrkorna, berättar Li Pamp.

Varför blev då kristallkronorna populära? Förutom att de är vackra, var glasprismorna oöverträffade när det kom till att sprida ljuset i rummet.

- Det är så vackert och stämningsskapande med en sådan ljuskrona, säger hon.

1870-1890, under den oskarianska eran, fick kristallkronan ett uppsving. Då blev den på modet hos borgarklassen som plötsligt fått råd med sådan extravagans. 

Det finns lite olika sätt att ta reda på hur gammal kristallkronan man har hemma är. Bland annat har äldre glasprismor en särskild klang när man knäpper på dem med nageln... Hör fler tips från Li Pamp i inslaget!

 

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".